بررسی وب سرور IIS و مقایسه آن با Apache و Nginx

۱۱ مهر ۱۳۹۸ مطالعه ۲ دقیقه

در آموزش های قبل به بررسی انواع وب سرور های لینوکسی پرداختیم و h;رور Apache و Nginx که در دنیای اینترنت و میزبانی وب بسیار پرکاربرد هستند را از نظر فنی با هم مقایسه کردیم. در ادامه آموزش های قبلی به منظور آشنا کردن شما با کسب و کار میزبانی وب و فروش VPS لازم دانستیم که وب سرور IIS را در این آموزش برای شما معرفی کنیم و به مقایسه آن با Apache و Nginx بپردازیم.

وب سرور IIS چیست؟

وب سرور IIS روی پلتفرم Micorosoft .Net و سیستم  عامل ویندوز اجرا میشود. البته با استفاده از Mono میتوانید IIS را روی لینوکس و مک نیز اجرا کنید البته این کار توصیه نمیشود چون کارایی و پایداری وب سرور را کاهش میدهد.

IIS از رابط گرافیکی (GUI) برای مدیریت وب سایت ها و کاربران استفاده میکند. با استفاده از آن میتوانید سایت ها را پیکربندی کنید و در وب انتشار دهید. ابزار IIS Manager به شما کمک میکند که تنظیمات وب سایت مثل صفحات پیشفرض (default page)، صفحات خطا (error)، تنظیمات لاگ، تنظیمات امنیتی و بهینه سازی کارایی را به سادگی انجام دهید. IIS مشابه بقیه وب سرور هایی که بررسی کردیم، صفحات Static مثل تصویر و متن و صفحات Dynamic مثل زبان برنامه نویسی ASP.NET و PHP را پردازش میکنند.

IIS علاوه بر داشتن ویژگی های مورد نیاز برای میزبانی وب، ماژول هایی که قابلیت های دیگری به سرور اضافه میکند را ارائه میدهد. برای مثال اکستنشن به نام WinCache وجود دارد که از طریق کش کردن پردازش های PHP باعث افزایش سرعت اجرای اسکریپت های PHP میشود. علاوه بر آن ماژول URL Rewrite به ادمین ها اجازه میدهد که URL هایی را ایجاد کنند که کاربران بتوانند راحت تر آن را بخوانند و به خاطر بسپارند. ماژول streaming نیز قابلیت stream کردن مدیا را به بازدید کنندگان سایت ها میدهد. علاوه بر آن IIS به شما امکان استفاده از پروتکل هایی مثل FTP (یا FTPS) برای ارسال و دریافت فایل، HTTPS برای رمزنگاری ارتباط به منظور افزایش امنیت و SMTP برای ارسال و دریافت ایمیل را به ارمغان می آورد.

مقایسه IIS با Apache و Nginx

کاربرد

وب سرور IIS نرم افزار اختصاصی مایکروسافت است که بر خلاف Apache و Nginx قابلیت شخصی سازی بالایی ندارد و فقط روی سیستم عامل های ویندوزی قابل پیاده سازی است در حالی که دو وب سرور دیگر روی انواع سیستم عامل ها قابل پیاده سازی هستند. البته در وب سرور IIS نیازی به صرف هزینه بابت اشتراک و لایسنس ندارید اما هزینه خود سیستم عامل ویندوز را باید پرداخت کنید (البته در ایران به دلیل استفاده از نسخه های غیر مجاز، میتوانید از تمامی امکانات ویندوز به صورت رایگان استفاده کنید) از طرف دیگر Apache و Nginx کاملا رایگان هستند. مزیتی که IIS در برابر Apache و Nginx دارد، توانایی یکپارچه شدن و ادغام با بقیه سرویس های مایکروسافت از قبیل اکتیو دایرکتوری، .NET و… است. علاوه بر آن از نظر گزارش گیری نیز به مراتب از Apache و Nginx قویتر است.

کارایی

بر طبق تست های کارایی که سایت rootusers.com روی انواع وب سرور ها داشت، نتایج زیر بدست آمد.

(سایت فوق ادعا کرد از آنجایی که وب سرور Apache مدت خیلی زیادی طول کشید (تقریبا 21 ساعت) که تست را به طور کامل انجام دهد، از وارد کردن آن در بین رقیبان صرف نظر کرد.)

نمودار فوق بیان میکند که وب سرور IIS در اجرای تست با یک هسته CPU تقریبا بهترین نتیجه را داشته است (IIS 8 با 50 دقیقه بهترین عملکرد را داشت). علاوه بر آن Nginx نیز در تعداد هسته های بالا (2 هسته و بیشتر) مشابه IIS بود (تست در 15 تا 30 دقیقه تکمیل شد که تقریبا برابر با همه نسخه های IIS است)

امنیت

امنیت از مهمترین گزینه ها برای انتخاب سیستم عامل و وب سرور است. در زمینه امنیت شبکه هیچ گاه نمیتوان گفت که برای مثال سیستم عامل ویندوز یا لینوکس و یا حتی وب سرور Apache یا IIS امنیت بالاتری به نسبت دیگری دارند، مهمترین عامل در امنیت، پیکربندی صحیح و نصب پچ های امنیتی و استفاده از رویکرد لایه ای در امنیت شبکه است. سیستم عامل ویندوز با وجود ضعف های امنیتی که دارد، اما اگر بروز باشد و امنیت لایه ای در سازمان وجود داشته باشد، از بهترین گزینه ها از نظر امنیتی است. چون نیاز به پیکربندی خاصی برای کاربر وجود ندارد.

کدام وب سرور بهترین است؟

با توجه به مطالبی که ارائه کردیم، هر کدام از این وب سرور ها مزایا و معایب خودشان را دارند. استفاده از این وب سرور ها به نیازهای شما و زبان برنامه نویسی وب سایت مشتری بستگی دارد. برای مثال اگر مشتریان شما وب سایت به زبان ASP.NET داشته باشند، و در صورتی که بخواهید چنین مشتریانی را برای میزبانی وب از دست ندهید، باید به فکر نصب و پیکربندی IIS باشید. در غیر این صورت برای مشتریانی که با زبان PHP و پایتون کار میکنند، باید بین Apache و Nginx یکی را انتخاب کنید.

توصیه ما استفاده از هر دو وب سرور Apache و Nginx با هم است. اما چگونه؟ در واقع Nginx قابلیتی به نام reverse proxy دارد، یعنی بین کاربر و وب سرور قرار میگیرد و درخواست هایی که داده میشود را پردازش کرده و نتیجه را به کاربر بر میگرداند. بنابراین توصیه میشود از Apache به عنوان وب سرور و از Nginx به عنوان reverse proxy استفاده کنید. به این ترتیب از مزایای هر دو وب سرور استفاده خواهید کرد.

به صورت خلاصه میتوان ویژگی های این سه سیستم عامل را در جدول زیر لیست کرد:

ویژگیIISApacheNginx
سیستم عامل های قابل پشتیبانیویندوزلینوکس، یونیکس، ویندوز و مکلینوکس، یونیکس، ویندوز و مک
هزینههزینه خرید ویندوزکاملا رایگانکاملا رایگان
توسعه نرم افزاربسته، اختصاصیمتن بازمتن باز
امنیتعالیخوبخوب
کاراییعالیمتوسطعالی
کاربردخوبعالیخوب
سهم بازار8%45%40

 

جمع بندی

در این آموزش به بررسی وب سرور IIS و مقایسه آن با دو وب سرور پر کاربرد Apache و Nginx پرداختیم. اکنون اگر میخواهید کسب و کار اینترنتی وب هاستینگ و فروش VPS راه اندازی کنید میدانید که کدام وب سرور نیازهای شما را برطرف میکنید. در ادامه آموزش های بعدی به نحوه پیکربندی این وب سرور ها میپردازیم و مهمتر از همه شما را با مجازی سازی سرور که بخش جدا نشدنی از این کسب و کار است، آشنا میکنیم تا بتوانید از منابع سخت افزاری نهایت استفاده را داشته باشید.

سرور های اختصاصی صفرویکسرور های مجازی صفرویک


داغ‌ترین مطالب روز

بهترین DNS برای گیم

بهترین DNS برای گیم

DNS یکی از مهم ترین مواردی است که سبب می شود تا تجربه شما از بازی کردن بهبود یافته و اتصال شما به سرورها پایداری و ثبات پیدا کند. اما پیدا کردن دی ان اس خوب برای بازی ها آنلاین به خصوص بازی هایی نظیر Valorant، Call of Duty و … همواره چالش محسوب شده […]

۱۶ خرداد ۱۴۰۱ ۷

سرور ابری

سرور ابری

سرور ابری و یا سرویس ابری از اصطلاحاتی هستند که امروزه به آن زیاد بر می خوریم. اما شاید تا کنون درک درستی در خصوص خدمات مبتنی بر ابر و سرور ابری (سرور رایانش ابری) نداشته باشیم. انتخاب خدمات مرکز داده مناسب ، می تواند تاثیر به سزایی در هزینه های یک کسب و کار […]

۲ تیر ۱۳۹۹ ۵

آموزش دانلود از اینترنت

آموزش دانلود از اینترنت

دانلود کردن بخش جدایی ناپذیر این روزهای زندگی شده است. هر روز حجم عظیمی از اطلاعات دانلود و آپلود شده و به زندگی مجازی جان می بخشد. اما نحوه دانلود اصولی و حرفه ای از اینترنت به چه صورت است؟ چطور دانلود کنیم که از سالم بودن فایل اطمینان بالایی داشته باشیم؟ در این مقاله […]

۱۱ بهمن ۱۴۰۰ ۳

آموزش رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7

آموزش رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7

اینترنت یکی از مهم ترین عناصر زندگی در عصر امروز است. اما اگر نتوانیم با ویندوز به اینترنت وصل شویم چه؟ مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7 چیست؟ در این مقاله به آموزش رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7 می پردازیم تا با بررسی راه حل های آن بتوانید به صورت اصولی […]

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۳

سرور مجازی مناسب کسب‌وکار کوچک

سرور مجازی مناسب کسب‌وکار کوچک

امروزه در دنیای مدرن و پیشرفته‌ای زندگی می‌کنیم که پتانسیل‌های کسب‌وکارها بدون معرفی در فضای مجازی، دست‌نخورده و اتلاف شده باقی می‌مانند و امکان شکست آن‌ها افزایش می‌یابد. بنابراین، طراحی و استفاده از یک وب سایت می‌تواند به گسترش این کسب‌وکارهای کوچک کمک کند و آن را به سرعت توسعه دهد. این وب سایت به […]

۳۰ شهریور ۱۴۰۰ ۲

دیدگاه‌ها

comment symbol

برای این مقاله ۰ دیدگاه نوشته شده است. دیدگاه شما چیست؟

شما نیز، دیدگاه خود را از طریق دکمه زیر به اشتراک بگذارید.

نوشتن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *