احتمالا پردازنده گرافیکی پرچمدار آینده انویدیا با معماری Blackwell مجهز به حافظه GDDR7 با سیستم باس 384 بیت خواهد بود
منبع معتبر سختافزاری به نام
kopite7kimi پیشبینی اولیه خود را در مورد استفاده احتمالی پردازنده گرافیکی پرچمدار آینده انویدیا با معماری Blackwell از سیستم باس 512 بیتی را تصحیح کرد. بر خلاف پیشبینی اولیه، این پردازنده گرافیکی به نام GB202 همچنان از سیستم باس 384 بیتی استفاده خواهد کرد اما از نوع حافظه GDDR7 بهره میبرد.
پردازنده گرافیکی GB202 انویدیا که مبتنی بر معماری Blackwell است، ظاهرا تا 24,576 هسته CUDA را در خود جای میدهد که نسبت به پردازنده گرافیکی فعلی AD102 با 18,432 هسته CUDA، افزایش 33 درصدی دارد. شایعات حاکی از آن است که انویدیا از یکی از فرایندهای ساخت 3 نانومتری TSMC برای تولید پردازندههای مبتنی بر معماری Blackwell استفاده خواهد کرد. البته هنوز مشخص نیست که آیا انویدیا و TSMC از فرایندهای 3 نانومتری سفارشی برای پردازندههای گرافیکی استفاده خواهند کرد یا از فرآیند پیشفرض استفاده میکنند.
بازبینی ارزیابی از RTX 5090/5080 انویدیا
kopite7kimi در پست بعدی خود نوشت:”به نظر میرسد من در ارزیابی اولیهام اشتباه کردهام. به اشتباه نسبت L2 کَش و کنترلر حافظهی Ada Lovelace’s را به گرافیکپردازندهی Blackwell در نظر گرفتم که منجر به اشتباه دربارهی ساختار 512 بیتی حافظهی GB202 شد.”
هنگامی که از او دربارهی احتمال داشتن ساختار 384 بیتی برای GB202 پرسیدند، پاسخ مثبت داد و توضیح داد که این گرافیکپردازنده از GDDR7 هم استفاده خواهد کرد.
گرچه ساختار 512 بیتی امکان افزایش چشمگیر پهنای باند حافظه را برای کارتهای گرافیکی نسل آینده نوید میداد، اما استفاده از GDDR7 روی ساختار 384 بیتی هم مزایای مهمی دارد. بنابراین باید منتظر بمانیم تا جزئیات بیشتری از این کارت گرافیک آیندهی انویدیا منتشر شود.
اگر انویدیا از تراشههای حافظه 32 گیگاترانزفر/ثانیه 16 گیگابایتی مایکرون استفاده کند، پس کارت گرافیک RTX 5090 آن میتواند به 1.536 ترابایت/ثانیه پهنای باند حافظه دسترسی پیدا کند – که این مقدار بالاتر از 1.008 ترابایت/ثانیه پهنای باند حافظهای است که کارت گرافیک RTX 4090، بهترین کارت گرافیک فعلی، دارد. با این حال، با تراشههای 16 گیگابایتی، انویدیا همچنان مجبور است که مدل اصلی مصرفکننده خود را با 24 گیگابایت حافظه عرضه کند.
استفاده از تراشههای حافظه با پهنای باند کوچکتر میتواند مشکل محدودیت حجم حافظه را حل کند. با این حال، شرکتهای سازنده کارت گرافیک باید هزینه بیشتری برای تراشههای با تراکم بیشتر بپردازند. از طرف دیگر، استفاده از تراشههای 16 گیگابایتی باعث افزایش قابل توجه باند پهنای باند میشود که این امر تأثیر مثبتی بر عملکرد کلی کارت گرافیک خواهد داشت.
در نتیجه، به نظر میرسد تصمیم انویدیا مبنی بر استفاده از تراشههای حافظه 32 گیگاترانزفر/ثانیه 16 گیگابایتی مایکرون در کارت گرافیک RTX 5090 تصمیم منطقیای باشد که هم عملکرد را بهبود میبخشد و هم محدودیت ظرفیت حافظه را حفظ میکند. البته باید منتظر ماند و دید آیا این تغییرات در عملکرد واقعی محصول نهایی نیز تاثیر مثبت دارند یا خیر.