با این که ماهواره های مدار نزدیک زمین (LEO) به سرعت به یک استاندارد تبدیل شدهاند و 3GPP در حال یکپارچه سازی استانداردهای مخابراتی در سطح جهانی است، به نظر میرسد که افق روشنی برای بخش اینترنت اشیاء ماهواره ای و ارتباطات ماشین به ماشین (M2M) در پیش باشد. اما آیا واقعاً چنین است؟
به نظر می رسد که ما در یک نقطه عطف قرار داریم. طی ده سال گذشته، تحولات زیادی در صنعت ماهواره ای رخ داده و این تحولات فرصت های زیادی برای اپراتورهای شبکه ماهوارهای (SNO)، اپراتورهای شبکه موبایل (MNO)، مصرف کنندگان و به ویژه کسانی که به اتصال در مناطق دورافتاده و سخت گذر نیاز دارند، به ارمغان آورده است.
استفاده از اتصال ماهواره ای برای کاربردهای اینترنت اشیاء (IoT) به طور سنتی با هزینه های زیادی همراه بوده است. به طور طبیعی، هزینه ساخت، راه اندازی و نگهداری یک شبکه ماهوارهای باید جبران شود. در سال ۱۹۹۵، هزینه پرتاب یک ماهواره ۲۶,۸۸۴ دلار به ازای هر کیلوگرم بود.
اما این هزینهها اخیراً کاهش یافتهاند، عمدتاً به دلیل پیشرفتهایی مانند استفاده از قطعات قابل بازیافت توسط شرکتهایی مثل اسپیس ایکس. همچنین روند پرتاب ماهوارههای مدار نزدیک زمین، که معمولاً کوچکتر هستند و به سوخت کمتری برای پرتاب نیاز دارند، نقش بزرگی در این کاهش هزینهها داشته است. تا سال ۲۰۲۰، هزینه پرتاب یک ماهواره به حدود ۹۵۱ دلار به ازای هر کیلوگرم رسید، که تقریباً یک بیستوهشتم هزینه سال ۱۹۹۵ بود.
مطالب مرتبط : استارلینک سرویس اینترنت و تماس مستقیم به تلفن را راه اندازی کرد!
امروز، ما وارد عصری شدهایم که اپراتورهای ماهوارهای هزینه کمتری برای راهاندازی شبکه ها دارند و این موضوع هزینه های اتصال اینترنت اشیاء ماهواره ای را کاهش داده است. این امر باعث شده که راه اندازی یک گروه ماهواره ای جذاب تر به نظر برسد، اما هنوز هم یک تلاش پرهزینه است. فهرست NewSpace Index بیش از ۷۰ شرکت را که قصد دارند ماهوارههایی برای خدمات اینترنت اشیاء / M2M راهاندازی کنند، ذکر میکند. از این تعداد، بیشتر از نیمی از آنها پیش از پرتاب یا پس از راهاندازی نمونههای اولیه، متوقف شدهاند. تنها سه مورد کامل شدهاند: Iridium و Orbcomm که از بازیگران قدیمی صنعت ماهواره هستند و Swarm که اکنون به Starlink پیوسته است و دیگر در حال توسعه نیست.
بنابراین، هنگام صحبت درباره آینده اتصال اینترنت اشیاء ماهوارهای، باید توجه داشته باشیم که تعداد کمی از اپراتورهای ماهوارهای توانسته اند موانع لازم برای تحقق دیدگاه خود را پشت سر بگذارند.
مدل اختصاصی در مقابل مدل مبتنی بر استانداردها
تا کنون، کاربران باید یک اپراتور ماهوارهای خاص را انتخاب کرده و اغلب به آن متعهد می شدند. خدمات نیاز به مودم های اختصاصی داشتند که به دستگاههای اینترنت اشیاء مانند پهپادها، شناورهای داده، تراکتورها یا حتی گردنبندهای ردیابی حیوانات نصب می شدند. مشکل اصلی اینجاست که اگر بخواهید به هر دلیلی اپراتور خود را تغییر دهید، باید مودم یا مودمها را نیز تعویض کنید. از آنجا که اینترنت اشیاء ماهواره ای معمولاً در مکانهای دورافتاده یا حتی خطرناک راه اندازی میشود، این مشکل، هزینه های اضافی ایجاد می کند.
مدل اختصاصی به خودی خود مانعی برای کاهش هزینهها نیست. اگرچه ما شاهد ظهور تعداد زیادی از شبکههای جدید ماهوارهای نیستیم، اما اپراتورهای بیشتری وارد میدان خواهند شد که باعث افزایش رقابت و کاهش هزینهها خواهد شد.
گزینه جایگزین، راهاندازی ماهواره هایی است که با دستگاههای زمینی بدون نیاز به تغییر کار میکنند، که اکنون با استاندارد 3GPP امکانپذیر شده است. این استاندارد باعث میشود که دستگاهها و ماهوارهها زمانی که طراحی و ساخته میشوند، قابلیت همکاری داشته باشند. یک ماژول واحد قادر خواهد بود چندین تکنولوژی رادیویی را پشتیبانی کند – سلولی، ماهوارهای، GPS – و به طور مهم، کاربران باید قادر باشند به راحتی بین اپراتورهای ماهوارهای مختلف جابهجا شوند، همانطور که با eSIM در شبکههای سلولی امکانپذیر است. این امر میتواند به اعتماد بیشتر کاربران به قیمتگذاری خدمات کمک کند.
بیشتر اپراتورهای جدید ماهواره ای که در حال راهاندازی شبکههای خود هستند، این مسیر را انتخاب کردهاند. اما شرکتهای قدیمی مانند Iridium نیز اعلام کردهاند که در حال آمادهسازی شبکه خود برای پشتیبانی از ماژولهای مبتنی بر استاندارد هستند، اگرچه هنوز زمان بندی مشخصی برای این امر اعلام نشده است.
چالش ها همچنان وجود دارند!
اختصاص فرکانس به منابع بیپایان نیست و اینجا جایی است که ممکن است شاهد برخی “مذاکرات” و مصالحهها باشیم. اپراتورهای ماهوارهای که خدمات ماهوارهای سیار (MSS) دارند، به فرکانسهای اختصاصی برای خدمات ماهوارهای دسترسی دارند که نیازی به توافقات بیشتر با شبکههای زمینی (اپراتورهای موبایل) برای ارسال و دریافت داده از دستگاههای سازگار ندارند. فرکانسهای L-band، که ممکن است بهترین طیف رادیویی برای کاربردهای اینترنت اشیاء ماهواره ای باشد، نیز مجوز دار هستند و قبلاً به اپراتورهای بزرگی مثل Iridium و Inmarsat / Viasat تخصیص یافته اند.
این امر به اپراتورهای جدید ماهوارهای سه گزینه میدهد: یا با طیف رادیویی دیگری، معمولاً UHF / VHF مشترک، کار کنند که مشکلات ترافیک و ظرفیت دارد؛ یا با شبکههای زمینی برای تغییر طیف سلولی همکاری کنند؛ یا با اپراتورهای ماهوارهای موجود برای اجاره طیف آنها وارد همکاری شوند.
کار کردن با اپراتورهای ماهوارهای موجود که قبلاً طیف MSS و حقوق فرود دارند، سریع ترین راه برای دست یابی به سرویس جهانی و یک شبکه با قابلیت بالا است. اپراتورهای قدیمی که این طیف را در اختیار دارند، نقش مهمی در موفقیت شبکههای اینترنت اشیاء در آینده خواهند داشت.
فرصت های اینترنت اشیاء ماهواره ای در پیش است!
امکانات فناوری اکنون فراهم است تا بازار اینترنت اشیاء ماهوارهای رشد کند. اپراتورهای جدید با تعداد کمی ماهواره، سرویسهای جدیدی ارائه میدهند: قیمتهای پایینتر و قابلیتهای کمتر، که برای بازارهایی که نیاز به دریافت دادهها فقط یک یا دو بار در روز دارند، مناسب است؛ مانند کشاورزی و برخی از نظارتهای زیست محیطی.
در عین حال، سرویسهای موجود با قیمتهای بالاتر و ظرفیت بیشتر به کاهش تدریجی هزینهها ادامه خواهند داد، اما هنوز فاصله زیادی با قیمتهای سلولی ندارند. همهجا که اینترنت اشیاء ماهواره ای امروزه استفاده میشود، کاربردهای حیاتی دارند: نظارت بر خطوط لوله، هشدارهای سونامی، سیل و آتشسوزی، ردیابی داراییها، گزارشهای آب و هوا، هشدارهای امنیتی از راه دور و غیره. این کاربردها به دلیل نیاز به دادههای آنی، هزینه بالایی دارند.
اپراتورهای ماهواره ای قدیمی تأثیر زیادی بر سرعت کاهش این قیمتها خواهند داشت. یا با پذیرش ماژولهای مبتنی بر استاندارد، که باید باعث کاهش قیمت ماژولها شود، یا با اجاره وقتهوایی خود به استارتاپها. اما احتمال جابهجایی بین اپراتورهای ماهوارهای در حال حاضر بعید به نظر میرسد، چرا که تفاوت در خدمات موجود و شبکههای جدید ماهوارهای هنوز خیلی زیاد است.
کلام آخر
شایسته نیست که تعداد زیادی از اپراتورهای جدید ماهوارهای شکست بخورند. در حالی که ما به دنبال رویای کاهش قیمتها از طریق جابهجایی نرخها و ماژولهای مبتنی بر استاندارد هستیم، باید واقعیتهای مالی راهاندازی و نگهداری یک شبکه ماهوارهای را نیز در نظر بگیریم. قیمتهای خدمات با ظرفیت بالا کاهش خواهند یافت، اما به نظر میرسد این کاهش قیمتها نه آنقدر سریع و نه آنقدر زیاد خواهد بود که برخی از هیاهوهای موجود را برآورده سازد.
خدماتی بی نظیر با صفر و یک!
صفر و یک، ارائه دهنده اینترنت سازمانی با پهنای باند اختصاصی، اینترنت نامحدود و راهکارهای سازمانی پیشرفته، آماده است تا نیازهای ارتباطی کسب و کار شما را با بالاترین کیفیت و پایداری برآورده کند.
چرا صفر و یک؟
- پشتیبانی 24/7
- قیمتهای رقابتی
- تضمین کیفیت خدمات
همین حالا تماس بگیرید !