شاید شما هم زمزمههایی را که چند سالی است بر سر زبانها افتاده، شنیده باشید. این زمزمهها نشان میدهد که وزارت اطلاعات و ارتباطات و شرکت مخابرات قصد دارند زیرساختهای اینترنت را کمی دستکاری کرده و مودمهای اینترنت پرسرعت ADSL را با مودمهای VDSL جایگزین کنند. این موضوع باعث میشود که سرعت اینترنت شما به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده و بتوانید فایلهای خود را در زمان کمتری دانلود یا آپلود کنید. اما سوال اصلی اینجا است که تفاوتهای میان اینترنت پرسرعت VDSL و ADSL چیست؟ در این مطلب به این سوال پاسخ خواهیم داد.
- پهنای باند و سرعت دانلود و آپلود فایل
در حال حاضر مودمهای اینترنت پرسرعت ADSL در محدوده فرکانسی 138 تا 1104 کیلوهرتز کار میکنند. اینترنت ADSL از استانداردهای مختلفی استفاده میکند که هریک دارای ویژگیهای متفاوتی هستند. در استاندارد پایه ADSL سرعت دانلود برابر 8 مگابیت بر ثانیه است. این در حالی است که سرعت آپلود در این استاندارد بهزحمت به 2 مگابیت بر ثانیه میرسد. در جدیدترین نسخههای اینترنت پرسرعت ADSL نیز سرعت دانلود حداکثر 24 مگابیت بر ثانیه خواهد بود. سرعت آپلود هم بسیار کمتر از این عدد است.
مودمهای VDSL نیز در محدوده فرکانسی 25 کیلوهرتز تا 12 مگاهرتز کار میکنند و پهنای باند آنها برابر 52 مگابیت بر ثانیه است. این مودمها سرعت دانلود و آپلود یکسانی دارند که برابر با 16 مگابیت بر ثانیه است. البته این سرعت مربوط به نسلهای اولیه مودمهای VDSL میشود و در نسلهای جدیدتر امکان افزایش سرعت تا 60 مگابیت بر ثانیه نیز وجود دارد. نسخههای بعدی VDSL یعنی VDSL2 و VDSL2-vplus توانستهاند سرعت دانلود و آپلود 100 مگابیتی را نیز ثبت کنند. بنابراین میتوان حضور این مودمها در کشور را معجزهای در افزایش سرعت اینترنت دانست.
- هزینههای نصب و استفاده از مودم
اینترنت پرسرعت VDSL سرویسی جدید است که هنوز بهطور کامل در کشور ما پیادهسازی نشده است. علاوه بر آن این اینترنت دارای مزیتهای زیادی نسبت به اینترنت پرسرعت ADSL است. بنابراین هزینههای اولیه برای نصب و راهاندازی مودمهای VDSL بیشتر از ADSL است. اما بررسی تعرفههای بستههای اینترنتی دو مودم نشان میدهد که این تعرفهها برای هر دو مودم یکسان بوده و تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. بنابراین میتوان گفت که در بلندمدت مودمهای VDSL بسیار بهصرفهتر از مودمهای ADSL هستند.
- شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت (ISP)
در حال حاضر شرکتهای زیادی در سطح کشور هستند که سرویسهای اینترنت پرسرعت ADSL را ارائه میدهند. این موضوع به این دلیل است که ADSL سرویسی قدیمی است و بسیاری از شرکتها زمان کافی برای پیادهسازی استانداردهای مختلف آن بر روی زیرساختهای خود را در اختیار داشتهاند. اما اینترنت پرسرعت VDSL سرویسی کاملا جدید است که حتی بزرگترین شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت در ایران یعنی مخابرات نیز هنوز آن را بهطور کامل پیادهسازی نکرده است. بنابراین در سطح کشور نمیتوانید شرکتهای زیادی را پیدا کنید که این سرویس را ارائه میدهند. اما احتمالا بهزودی این سرویس نیز همچون ADSL به یک سرویس فراگیر تبدیل خواهد شد.
- تاثیر فاصله در سرعت اینترنت
در اینترنت پرسرعت ADSL فاصله از شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنت تاثیری بر سرعت اینترنت نخواهد داشت. بنابراین میتوان این اینترنت را سرویسی کارا برای فاصلههای طولانی دانست. اما در سرویسهای اینترنت VDSL سرعت به نسبت افزایش فاصله کاهش یافته و شما باید این سرویس را از نزدیکترین شرکت ISP دریافت کنید. تنها همین راهکار است که باعث میشود شما افزایش سرعت VDSL را تجربه کنید. درواقع اگر فاصله زیادی با شرکت ISP داشته باشید، ممکن است سرعت شما با اینترنت ADSL فرقی نکرده و حتی در برخی موارد کمتر هم بشود.
- تجربه کاربری و سرویسهای قابلعرضه
در اینترنت پرسرعت VDSL شما تجربه بهتری از کار با اینترنت خواهید داشت. چراکه افزایش سرعت در این سرویس باعث میشود که فیلمها یا بازیهای آنلاین با سرعت بیشتری پخش شوند، گفتوگوهای تصویری بدون تاخیر انجام شوند و آپلود فایلهای حجیم در زمان کوتاهتری انجام شود. بهعلاوه این سرعت بالا تجربه جذابتری را از وبگردی و گشت زنی در شبکههای اجتماعی به شما هدیه خواهد کرد. علاوه بر آن شرکتهای ISP میتوانند بر روی مودمهای VDSL خود سرویسهایی نظیر VOIP، SIP، IP-TV و… را که نیازمند پهنای باند بالاتری است نیز ارائه دهند.
- محل استفاده
اگر از کاربرانی هستید که بهجز استفادههای معمول نظیر وبگردی یا گردش در شبکههای اجتماعی کار دیگری نمیکنید، اینترنت پرسرعت ADSL برای شما کافی است. اما شرکتهای کوچک که قصد راهاندازی یک شبکه داخلی را دارند یا مکانهایی که در آن روزانه تعداد زیادی از دستگاهها به اینترنت متصل میشوند، بهتر است از اینترنت VDSL استفاده کنند. البته این شرکتها باید خدمات را از نزدیکترین ISP دریافت کنند تا اینترنت آنها سرعت مناسبی داشته باشد. ضمن اینکه در صورت افزایش تعداد دستگاههای متصل بهتر است به سراغ اینترنت فیبر نوری بروند.