مراکز داده (دیتا سنتر) چیست؟

۱۲ شهریور ۱۴۰۰ مطالعه ۱ دقیقه

مراکز داده مجموعه ای از ابزارها و امکاناتی هستند که تمام تجهیزات و عملیات IT سازمان ها را در خود جمع می کنند. در واقع، خدمات مراکز داده، ذخیره سازی، مدیریت و انتشار داده ها است. مراکز داده شامل شبکه ای از مهم ترین سیستم ها هستند که سازمان ها برای تداوم عملیات‌شان به این سیستم ها احتیاج دارند. چیزی که در مورد مراکز داده از اهمیت زیادی برخوردار است، امنیت و قابلیت اطمینان آنها است.

مراکز داده اینترنت بسیار پرسرعتی دارند، بنابراین می توانند سرورهای قدرتمند سازمان ها و شرکت ها را در خود نگهداری کنند. از طرفی، از آنجایی که سرورهای زیادی در یک مرکز داده هستند، شرکت ها می توانند با خرید سرور اختصاصی و یا اجاره سرور مجازی ، سایت و اطلاعات خود را رونمایی کنند. به طور کلی سرورها به سرورهای اختصاصی و اشتراکی (میزبانی وب اشتراکی) تقسیم می شوند. همانطور که از نام این سرورها مشخص است، سرورهای اختصاصی، اشتراکی نیستند و چندین کاربر نمی توانند از آن استفاده کنند. در این بین، سرور اختصاصی مجازی نیز وجود دارد. این سرورها مختص کسانی است که سرورهای اشتراکی برای شان کافی نیست و از طرفی بودجه سرورهای اختصاصی را ندارند.

بیشتر بخوانید: سرور اختصاصی مجازی (VPS) چیست؟

مراکز داده معمولا طراحی منحصر به فردی دارند، اما به طور کلی به گروه های مختلفی از جمله دیتا سنترهای داخلی، تجاری و اینترنتی تقسیم بندی می شوند. دیتا سنترهای اینترنتی نسبتا کاربری های محدودی دارند و معمولا نیز برمبنای مرورگر هستند. این نوع دیتا سنترها، برخلاف دیتاسنترهای تجاری، کاربران زیادی دارند. دیتا سنترهای تجاری به دلیل اینکه برای سازمان ها و مراکز تجاری هستند، کاربری های متنوعی دارند. از جمله این کاربردها می توان به کاربری های اختصاصی و آماده اشاره کرد.

ساختار، معماری و ملزومات یک دیتا سنتر می تواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال، یک مرکز داده که برای آمازون ساخته شده است، ملزومات مربوط به امنیت، زیرساخت، و تسهیلات را پوشش می دهد. این مرکز داده با یک مرکز داده اختصاصی که برای پنتاگون ساخته شده است، کاملا تفاوت دارد. دیتا سنتری مانند دیتا سنتر پنتاگون به ایمن سازی داده های دسته بندی شده می پردازد. عملیات یک مرکز داده موثر، صرفه نظر از نوع آن، از طریق یک سرمایه گذاری متعادل در تجهیزات و امکانات، انجام می شود.

بیشتر بخوانید: 6 مزیت اصلی سرویس اشتراک فضا در دیتا سنتر محلی (Colocation)

مراکز داده سبز چیست؟

مراکز داده در طول سال های اخیر، پیشرفت های قابل توجهی داشته اند. از جمله این نوآوری ها می توان به تجسم سازی به منظور بهینه سازی کاربری منابع و افزایش انعطاف سیستم های فناوری اطلاعات نام برد. همانطور که فناوری اطلاعات همگام با خدمات متنوع رشد می کند، اکثر سازمان ها نیز به سمت زیرساخت و سرویس های ابری گرایش پیدا می کنند. به علاوه، سازمان ها و کسب و کارها به دنبال فناوری ای هستند که حجم عظیم انرژی مصرفی توسط دیتا سنترها را کاهش دهند. سازمان ها برای رسیدن به این هدف، باید از تکنولوژی ها و اقدامات کارآمد و موثر در مدیریت مرکز داده استفاده کنند. دیتا سنترهایی که با این استانداردها ساخته می شوند، دیتا سنترهای سبز می نامند.

بیشتر بخوانید : ادغام سازی مراکز داده از چه جهت برای سازمان ها حائز اهمیت می باشد؟

عوامل تشکیل دهنده یک مرکز داده

  • امکانات مرکز داده:

    یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده یک دیتا سنتر، مجموعه تسهیلات و امکانات آن است. امکانات یک مرکز داده، مکان و فضای سفید و یا مکان قابل استفاده و در دسترس برای تجهیزات IT است. یکی از وظایف مرکز داده، ارائه دسترسی شبانه روزی به اطلاعات است. همین موضوع باعث شده است که مراکز داده، جزو پر مصرف‌ترین تجهیزات از نظر مصرف انرژی در جهان باشد. به همین منظور، تاکید زیادی بر فضای سفید و کنترل محیطی مرکز داده انجام می شود. با این کار، دیتا سنترها در همان دما و رطوبت سازنده باقی می مانند.

  • زیرساخت های پشتیبان:

    زیرساخت های پشتیبان، تجهیزاتی هستند که بالاترین سطح دسترسی را در حالتی امن و پایدار امکان پذیر می کنند. موسسه آپ تایم چهار رده از مرکز داده را تعریف می کند که در محدوده سطوح دسترسی از 671/99% تا 995/99% قرار می گیرند. برخی از اجزای زیرساخت های پشتیبان به شرح زیر هستند: منابع تغذیه بدون وقفه، کنترل محیطی، و سیستم های امنیت فیزیکی.

  • تجهیزات IT:

    این تجهیزات، تجهیزات فیزیکی برای عملیات IT هستند و وظیفه ذخیره سازی داده های سازمان ها را به عهده می گیرند. سرورها، سخت افزارهای ذخیره، کابل ها، و قفسه ها و عوامل امنیتی از جمله فایروال ها در این دسته قرار می‌گیرند.

  • کارمندان عملیات:

    کارمندان عملیات وظیفه دارند که عملیات را نظارت کنند و مراقب کارایی و کیفیت تجهیزات زیرساختی و اطلاعاتی در شبانه روز باشند.

 چرا سرویس وب هاستینگ ضرورت دارد؟

 


داغ‌ترین مطالب روز

بهترین DNSهای گیمینگ 🎮

بهترین DNSهای گیمینگ 🎮

DNS یکی از مهم ترین مواردی است که سبب می شود تا تجربه شما از بازی کردن بهبود یافته و اتصال شما به سرورها پایداری و ثبات پیدا کند. اما پیدا کردن دی ان اس خوب برای بازی ها آنلاین به خصوص بازی هایی نظیر Valorant، Call of Duty و … همواره چالش محسوب شده […]

۱۶ خرداد ۱۴۰۱ ۹

رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7🌐

رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7🌐

اینترنت یکی از مهم ترین عناصر زندگی در عصر امروز است. اما اگر نتوانیم با ویندوز به اینترنت وصل شویم چه؟ مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7 چیست؟ در این مقاله به آموزش رفع مشکل وصل نشدن اینترنت در ویندوز 7 می پردازیم تا با بررسی راه حل های آن بتوانید به صورت اصولی […]

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۶

سرور ابری

سرور ابری

سرور ابری و یا سرویس ابری از اصطلاحاتی هستند که امروزه به آن زیاد بر می خوریم. اما شاید تا کنون درک درستی در خصوص خدمات مبتنی بر ابر و سرور ابری (سرور رایانش ابری) نداشته باشیم. انتخاب خدمات مرکز داده مناسب ، می تواند تاثیر به سزایی در هزینه های یک کسب و کار […]

۲ تیر ۱۳۹۹ ۵

آموزش دانلود از اینترنت📥

آموزش دانلود از اینترنت📥

دانلود کردن بخش جدایی ناپذیر این روزهای زندگی شده است. هر روز حجم عظیمی از اطلاعات دانلود و آپلود شده و به زندگی مجازی جان می بخشد. اما نحوه دانلود اصولی و حرفه ای از اینترنت به چه صورت است؟ چطور دانلود کنیم که از سالم بودن فایل اطمینان بالایی داشته باشیم؟ در این مقاله […]

۱۱ بهمن ۱۴۰۰ ۴

فیلتر کردن یعنی چه؟🤚

فیلتر کردن یعنی چه؟🤚

فیلتر کردن یکی از پرکاربردترین عبارت های این روزهاست که در گوشه و کنار فضای مجازی از آن زیاد می شنویم. اما فیلتر کردن یعنی چه ؟ فیلتر کردن به معنای بستن سایت به روی کاربران تعیین شده است. به صورتی که این کاربران نتوانند به راحتی به برنامه ها و سایت های مورد نظر […]

۱۱ خرداد ۱۴۰۱ ۴

دیدگاه‌ها

comment symbol

برای این مقاله ۰ دیدگاه نوشته شده است. دیدگاه شما چیست؟

شما نیز، دیدگاه خود را از طریق دکمه زیر به اشتراک بگذارید.

نوشتن دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *