امروزه در دنیایی قرار داریم که نمیتوانیم اکثر کارهای روزمره را بدون استفاده از اینترنت و سرورها به اتمام برسانیم. چند سالی است که در هنگام بررسی تعرفههای اینترنت، شاهد عبارتهای ترافیک داخلی و بینالملل هستیم. شاید هم در هنگام خرید ترافیک اضافی پیش از اتمام بسته زماندار خود، با عبارت ترافیک آشنا شده باشید و این سؤال برایتان پیشآمده باشد که ترافیک چیست و تفاوت ترافیک بینالملل و داخلی در چه چیزی است. در ادامه مطلب با ما باشید تا به پاسخ سؤالهایتان برسید.
ترافیک چیست؟
ترافیک به جریان دادهها (Flow of Data) یا تبادل اطلاعات میان دو دستگاه و بهواسطه اینترنت گفته میشود. زمانی که شما یک فایل (چه از نوع ویدئویی باشد، چه صرفاً متن یا عکس و…) را در سایت، اپلیکشن یا ایمیل آپلود کرده و یا نوعی فایل را از اینترنت دانلود میکنید، درواقع در حال استفاده از ترافیک خود هستید و تمامی این تبادلهای اطلاعات، جزو ترافیک شما حساب میشوند. بنابراین، هر آنچه در حافظه دیتا سنترها قرار میگیرد، نتیجه استفاده از ترافیک است و جریانهایی میان کامپیوتر یا تلفن هوشمند شما و سرور به وجود میآیند که به این جریان، ترافیک گفته میشود.
ترافیک بینالملل و ترافیک داخلی
در کمتر از نیمقرن گذشته، اینترنت توانسته است به بزرگترین شبکه ارتباط جهانی تبدیل شود. اینترنت بینالملل برای لجستیک جهانی، دولت، برق، آب، گاز، فروش، ساختوسازهای بزرگ و… جزو ملزومات است. در حال حاضر 16 کمپانی مستقر در 7 کشور بهعنوان مراکز شبکه اینترنت بینالملل شناخته میشوند که هر یک مسئول کمتر از 2 درصد اتصالات آن هستند و مرکز اصلی این شبکه نیز، کمپانی Level 3 communications مستقر در ایالاتمتحده آمریکا است.
هر بسته اطلاعاتی یا هاپ (hop)، جدا از نوع و محتوای آن، از چندین شبکه بزرگ میگذرد که روتر (router) نام دارند. روترها درواقع مسئول اطلاع از روند جابجایی این بستههای اطلاعات از منبع آن تا مقصد هستند. در اولین سال ساخت این شبکه، تنها 4 روتر در جهان وجود داشت که امروزه تعداد آن افزایش چشمگیری پیداکرده و طی کمتر از یک قرن، به چندین میلیون رسیده است. ارتباط جهانی که امروزه شاهد آن هستیم، بر پایه نوعی فناوری ساده و گسترش فیبرهای نوری در سراسر جهان توسعهیافته است.
حال تفاوت ترافیک داخلی و بینالملل در چه چیزی است؟ هنگامیکه از سایتها و اپلیکیشنهای داخلی استفاده میکنید، مشمول 50 درصد تخفیف میشوید. یعنی زمان استفاده از سایت و برنامههای ایرانی، حجم مصرفی شما نصف میشود؛ اما هنگامیکه در سایتهای خارجی یا برنامههایی مانند اینستاگرام، واتساپ و… به دانلود و آپلود فایلها میپردازید، حجم اینترنت کسر شده از بسته خریداریشده شما شامل تخفیف نمیشود و هزینه آن دو برابر هزینه اینترنت داخلی است.
برخی برای استفاده از خدمات سرور اختصاصی یا سرور مجازی باکیفیت خدمات و امنیت بالاتر، از سرورها و دیتا سنترهای خارجی بهره میبرند. برخی دیگر نیز با توجه به فیلترها و تحریمهای اعمالشده بر ایران، در حال استفاده از سرورهای خارجی و بهرهمندی از سرویسهای آنها هستند. این انتخاب باعث میشود علاوه برافزایش هزینههای کسبوکار، اینترنت مصرفی برای شما و کاربران ایرانی دو برابر شود. این در حالی است که استفاده از سرور مجازی یا سرور اختصاصی ایرانی که هزینه کمتری نیز برای کسبوکار شما ایجاد میکنند، با خروج از شبکه ارتباطی بینالمللی هزینه بارگذاری و دانلود اطلاعات سرور را نیز برای شما و مخاطبان ایرانیتان کاهش میدهند.
هزینههای ترافیک داخلی و بینالمللی چند سالی است که توسط برخی اپراتورهای داخلی تفکیکشده است. بهاینترتیب، 200 سایت پربازدید داخلی برای اعمال تخفیفها مشخص شدند و تفکیک هزینه اینترنت مصرفی کاربران عملی شد. از سال 2000 تاکنون استفاده از اینترنت بینالملل با رشد چشمگیری همراه بوده است. برای مثال، در مصرف اینترنت بینالملل آفریقا از ابتدای قرن 21 تا سال 2019 شاهد رشد 26.2 درصدی بودهایم. رشد مصرف اینترنت بینالملل ایالاتمتحده در همین بازه زمانی به میزان 41.2 درصد بوده است.
اینترنت ملی
بهمنظور کاهش ارتقا سطح ارتباطهای درونمرزی و کاهش هزینه این ارتباطات، شبکه ملی ارتباطات یا اینترنت ملی طراحی شد. در طراحی اولیه شبکه ملی، تمام ارتباطهای اینترنتی با شبکههای بینالمللی قطع میشد که اکنون به تعامل مدیریت و محافظتشده تغییریافته است. نهادهای دولتی، آموزشی، بانکی، اداری و قضایی میتوانند از طریق این شبکه ملی باهم در ارتباط بوده و از سرعت و کیفیت بالایی در این ارتباطات بهرهمند شوند. بهاینترتیب، هزینهها کاهش مییابند، امنیت اطلاعات دولتی و امنیتی افزایش پیدا میکند و علاوه بر افزایش پایداری ارتباطهای مهم داخلی، افزایش سرعت اتصال ایمن همزمان با کاهش هزینهها میسر میشود. این کاهش هزینهها به دلیل خروج جریانهای ارتباطی از مسیرهای جهانی است.
سخن پایانی
ترافیک بینالملل در حال حاضر ارتباطات جهانی را میسر ساخته است و هر کاربر برای راه یافتن به شبکه جهانی و دانلود و آپلود اطلاعات بر سرور برنامههای خارجی مانند اینستاگرام، نیاز دارد به شبکه جهانی دسترسی پیدا کند. هرچند تخفیفهای اعمالشده بر سایتهای داخل توانسته است بسیاری از هزینهها را کاهش دهد و دیتا سنترهای داخلی را پر از اطلاعات با ارزشی کند که با هزینه کمتری بر آنها بارگذاری شدهاند.