شروع یک کسبوکار آنلاین و توسعه آن، تنها با استفاده از سرورها قابلاجرا است که کامپیوترهای همیشه فعال هستند و تمام منابع موردنیاز شامل حافظه، رم (RAM) و پردازنده (CPU) را در اختیار ما قرار میدهند. بنابراین، در انتخاب سرور موردنظر خود باید به نیازهای کسبوکار ایجادشده دقت کنیم و برای پاسخ مناسب به این نیازها و ایجاد زمینه لازم برای ارتقاء کسبوکار، سرور مناسبی را انتخاب کنیم. در ادامه مطلب به بررسی تمام مواردی که باید در انتخاب یک سرور مناسب در نظر گرفته شود میپردازیم.
دستهبندی سرورها
برای انتخاب یک سرور مناسب، باید با انواع آن آشنایی داشت و از میان آنها، پاسخ نیاز کسبوکار خود را بررسی کرد. سرورها ازلحاظ ارائه منابع به چند دسته تقسیمبندی میشوند؛ سرور اختصاصی، سرور مجازی و سرور اشتراکی. سرور اشتراکی معمولاً برای کسبوکارهای کوچک مناسب است و سرور مجازی در کسبوکارهای کوچک یا درحالتوسعه کارایی بیشتری دارد. در این میان، کسبوکارهای بزرگ و رونق یافته بدون سرور اختصاصی دچار مشکل میشوند.
سرورها همچنین با توجه به کاربردشان متفاوت هستند و شامل موارد زیر میشوند: وب سرور، دیتابیس سرور و سرور پروکسی (PROXY)، DNS SERVER، سرور بازی یا GAME SERNER و FILE SERVER. سرورها ازلحاظ فضای نگهداری به دودسته سرور فیزیکی و سرور مجازی تقسیم میشوند. سرورهای فیزیکی ممکن است در اتاق سرور تهیهشده توسط شما یا در دیتاسنتر قرارگرفته باشند. این نوع سرورها به دودسته ایستاده یا تاور (Tower) و رک (Rack Mount) تقسیم میشوند. در این میان، سرورهای ایستاده به فضای بیشتری برای نگهداری نیاز دارند. سرورهای مجازی در دیتاسنترها نگهداری میشوند و بهصورت مجازی منابع سرورهای فیزیکی را در دسترس کلاینتها قرار میدهند. دیتاسنترها ساختمانها یا مراکزی هستند که با فراهم آوردن بهترین شرایط نگهداری و امنیت لازم، هزینه نگهداری سرورها را نیز به حداقل میرسانند.
نکات مهم در انتخاب سرور مناسب
انتخاب یک سرور باید با توجه به فاکتورهای زیر انجام شود:
- منابع موردنیاز
توجه داشته باشید که وبسایت شما اکنون با چه تعداد کاربر و بازدیدکننده سروکار دارد و قرار است در آینده این تعداد افزایش یابد یا خبر. بهاینترتیب، تعداد پردازنده (CPU) و رم (RAM) مورد نیاز سرور شما مشخص میشود. با توجه به نوع و میزان اطلاعاتی که اکنون و در آینده به بانک اطلاعات شما انتقال مییابد، میزان حافظه موردنیاز وبسایت و هارددیسک نیز مشخص میشود. از وجود Redundancy و عدم قطعی خدمات و – دسترسی سالم به منابع مطمئن شوید.
همانطور که بیان کردیم، این انتخاب تنها با توجه به نیازهای کنونی نه؛ بلکه با توجه به نیازها، هدفها و برنامهریزیها انجام میشود. بهاینترتیب، باید قابلیت توسعه و انعطافپذیری منابع را در انتخاب خود در نظر داشته باشید. برای مثال، سرور مجازی منابع انعطافپذیری دارد و شما میتوانید با توجه به نیازهای وبسایت و کسبوکار خود، منابع آن را خریداری کنید.
- فضای نگهداری سرور
استفاده از سرورهای فیزیکی با توجه به نیازهای مختلف، برای برخی از کسبوکارها مناسبتر است و برای برخی دیگر میتواند موجب افزایش هزینههای تمامشده و ایجاد اختلال در ارائه خدمات شود. بنابراین، فضا، شرایط و هزینههای نگهداری سرور خود را بررسی کنید. اگر قابلیت و فضای کافی برای نصب و نگهداری از سرور خود را ندارید، استفاده از سرورهای مجازی گزینه بهتری است.
- هزینهها
- توجه داشته باشید که هرچه منابع، خدمات و پشتیبانی سرور در سطح بالاتری قرار بگیرد، هزینه سرور نیز افزایش مییابد. با توجه به بودجه و هزینه برنامهریزیشده برای سرورها، گزینههای موجود تغییر میکنند. هزینه سرورها به ترتیب از سرور اشتراکی تا سرور مجازی و سرور اختصاصی افزایش مییابد. سرورهای اشتراکی دارای مجازیسازیهای متفاوتی هستند که در قیمتها تأثیر میگذارند. سرور مجازی دارای انعطافپذیری در منابع است و شما میتوانید با توجه به نیازها و بودجه خود، میزان منابع را انتخاب کنید. سرور اختصاصی به دلیل هزینههای زیاد نگهداری و منابع بیشتر، گرانتر است و در انتخاب منابع آن هیچ انعطافی وجود ندارد.
- سیستمعامل و نرمافزارهای مورداستفاده
سرور مانند یک کامپیوتر است که بر روی آن سیستمعامل و نرمافزارهایی نصب میشود. با توجه به اینکه از چه سیستمعامل و نرمافزارهایی بهره میبرید، نیازهای شما در انتخاب سرور نیز تغییر میکنند. سرورهای مجازی بر اساس سیستمعامل به سه نوع لینوکس، ویندوز و میکروتیک تقسیم میشوند و سختافزار هریک از این سرورها، دارای قدرت و قابلیتهای متفاوتی است که نرمافزارهای مشخصی را پشتیبانی میکند. بنابراین، در انتخاب سرور خود باید سیستمعامل را نیز در نظر داشته باشید.
سخن پایانی
با توجه به آنچه گفته شد، سرور خوب آن سروری است که با نیازها و ویژگیها کسبوکار ما مطابقت پیداکرده باشد. منابع، هزینهها و برنامهریزیهایی که بهمنظور توسعه کسبوکار در نظر گرفته میشوند، باید با استفاده از سرور انتخابشده میسر گردند. در این مطلب به هر آنچه باید در انتخاب یک سرور مناسب موردتوجه قرار بگیرند، اشاره شد. بهاینترتیب، با توجه به نکات گفتهشده شما قادر به انتخاب یک سرور متناسب به نیازهای کسبوکار خود هستید.
افزایش امنیت سرور اختصاصی با استفاده از راههای مختلف میتواند در کاهش خطر حملههای سایبری یا از دست رفتن اطلاعات نقش بسیار موثری داشته باشد. افزایش مهارت مهاجمان سایبری باعث شده که امروزه هیچ وب سروری از خطر حملات وب، نقض دادهها یا سایر فعالیتهای مخرب در امان نباشد. سرور اختصاصی شما درواقع منبعی است که وظیفه نگهداری از تمامی دادههای شرکت شما را بر عهده دارد، درنتیجه در مقایسه با یک سرور اشتراکی میتواند امنیت بیشتری را برای شما فراهم کند. اما خود این سرور نیز برای افزایش دیواره دفاعی نیاز به اقداماتی دارد که در این مقاله به بررسی آنها پرداختهایم.
- DDoS Protection را نصب کنید.
حمله DDoS یا انکار سرویس توزیعشده میتواند وب سرور را از طریق ایجاد ترافیک جعلی به حد زیاد مختل کند. زمانی که سرور قادر به کار نباشد، سایت تاخیر بیشتری را تجربه میکند. در بدترین حالت نیز ممکن است که سایت بهطور کامل خراب شود. حملات DDoS هم در حوزه فرکانس و هم در حوزه اندازه بهطور فزایندهای شایع هستند. به همین دلیل مدیران سایت باید از گزینههای حفاظتی موجود در برابر DDoS استفاده کنند. بهطورکلی بسته بهاندازه حملهای که میخواهید در برابر آن از خود محافظت کنید، دیواره دفاعی DDoS قویتر و گستردهتری را باید خریداری نمایید. در حال حاضر DDoS Protection تا 20 گیگابایت بر ثانیه در دسترس است.
- برای تهیه نسخههای پشتیبان در دورههای زمانی منظم برنامهریزی کنید.
هرلحظه باید تصور کنید که قرار است حملهای به دادههای سرور شما انجام شود. بنابراین باید همواره یک نسخه پشتیبان از سایت خود داشته باشید تا بتوانید از آن برای بازیابی سایتتان استفاده کنید. بهاینترتیب در صورت به خطر افتادن یا از بین رفتن دادههای خود میتوانید با کمترین تاخیر تمامی دادهها و فایلها را بازیابی کنید. بسته به ماهیت سایت و تعداد دفعات بهروزرسانی محتوا باید فاصله زمانی میان تهیه نسخههای پشتیبان را تنظیم کنید.
بیشتر برنامههای میزبانی به شما این امکان را میدهند تا بتوانید بهراحتی و بهصورت خودکار از دادههای خود نسخههای پشتیبان تهیه کنید. حتی میتوانید یک برنامه زمانی برای این کار تنظیم کنید. در حالت ایدئال باید هر روز یا حداقل چند روز در هفته را به تهیه نسخههای پشتیبان اختصاص دهید. البته واضح است که فرکانس انجام این کار به میزان فضای موجود برای تهیه نسخههای پشتیبان نیز بستگی دارد.
- فقط با استفاده از شبکههای مورد اعتماد وارد شوید.
زمانی که میخواهید وارد حساب سرور اختصاصی خود شوید، باید کمی وقت گذاشته و امنیت شبکه مورداستفاده خود را در نظر بگیرید. تا زمانی که از ایمن نبودن شبکه وایفای مطمئن نشدهاید، باید از وارد کردن نام کاربری و گذرواژه خودداری کنید. بهعنوانمثال نباید زمانی که در هتل از وایفای رایگان استفاده میکنید، هیچ اطلاعاتی را برای ورود به سرور اختصاصی وارد کنید. زیرا دیگران میتوانند بهراحتی به تمامی دادههای شما ازجمله نام کاربری و رمز عبور دسترسی داشته باشند. بهاینترتیب اطلاعات و امنیت سرور اختصاصی شما به خطر خواهد افتاد. باید مطمئن شوید که تمامی کاربران این قانون را رعایت کرده و از شبکههای عمومی برای ورود به سرور استفاده نمیکنند.
- بهروزرسانیها و افزونههای امنیتی را بررسی کنید.
اگر زمانی که هشدار بهروزرسانی امنیتی سیستم بر روی نمایشگر شما ظاهر میشود، گزینه “بعدا به من یادآوری شود” را انتخاب میکنید، رسما مشغول خراب کردن دیواره دفاعی سیستم خود هستید. همیشه باید بهمحض مشاهده هشدارهای مربوط به این کار برای آن زمان گذاشته و سیستم امنیتی خود را همراه بهروز نگه دارید. البته بهتر است که وجود بهروزرسانیها را بهطور روزانه بررسی کنید تا اینکه منتظر هشدار خودکار سیستم بمانید. اغلب بهروزرسانیها به این منظور ارائه میشوند که نقاط آسیبپذیر برنامه را رفع کرده و سطح امنیت سرور اختصاصی را بالا ببرند.
- فایلهای بلااستفاده را حذف کنید.
همچنین بهتر است اگر از فایل یا برنامهای در سرور اختصاصی استفاده نمیکنید، آن را از روی سیستم خود حذف کنید. بهاینترتیب مطمئن خواهید شد که تقریبا روزنهای برای نفوذ به سیستم وجود نخواهد داشت. این کار علاوه بر افزایش امنیت سرور باعث میشود که منابع برای ذخیرهسازی سایر اطلاعات آزاد شوند. همچنین سرعت سرور را هم بالا خواهد برد.
- از سرور مدیریتشده استفاده کنید.
اگر احساس میکنید که تامین امنیت سرور اختصاصی بهصورت دستی وقتگیر و طاقتفرسا است، بهتر است یک ارائهدهنده خدمات مدیریتشده را برای کمک به حفظ امنیت سرور اختصاصی خود در نظر بگیرید. یک سرور اختصاصی مدیریتشده درواقع تیمی از مدیران است که وظیفه تعمیر و نگهداری روزانه، تامین امنیت و سایر وظایفی را که منجر به عملکرد روان سرور میشوند، بر عهده دارند. استفاده از سرورهای مدیریتشده برای شرکتهایی که تجربه زیادی در مدیریت یک سرور اختصاصی ندارند یا اینکه از یک تیم IT حرفهای محروم هستند، بسیار مفید خواهد بود.